Redacció •  Catalunya •  29/11/2016

Barcelona aposta per la gestió pública de l’aigua

Per primera vegada, una àmplia majoria del Ple de l’Ajuntament de Barcelona està a favor d’acabar amb el model privat de la gestió d’un servei públic com és l’aigua. Per Barcelona En Comú l’aigua és un dret humà, un servei essencial i un bé comú i la millor manera de gestionar-la és de forma pública i democràtica.

Barcelona aposta per la gestió pública de l’aigua

Barcelona En Comú presenta una proposició a favor de la remunicipalització del servei, que ha estat avalada per majoria absoluta del plenari

Barcelona En Comú va presentar el passat divendres 25 de novembre a plenari una proposició per recuperar la gestió pública directa i integral del cicle de l’aigua, complint així amb una de les promeses del nostre programa electoral. Aquesta proposta va ser també una de les més votades per la ciutadania en el procés de participació per l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal (PAM).

Tots els grups d’esquerres de l’Ajuntament de Barcelona van votar a favor d’aquesta proposició, per la qual cosa el consistori rep l’aval d’avançar envers la remunicipalització del servei de l’aigua a l’àmbit metropolità, que ara està en mans de la societat mixta que controla la distribució en els 23 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de la qual és majoritària l’empresa Agbar. El plenari va aprovar també una proposició de la CUP Barcelona sobre el mateix tema.

Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia, va manifestar divendres que “avui una majoria absoluta ha votat més transparència, ha votat més qualitat del servei, ha votat tarifes més ajustades. Avui és un moment històric perquè una majoria del Plenari diu que les coses han de canviar”.


Estalvi per la ciutat i estalvi pel ciutadà
 

Segons dades del Tribunal de Comptes, la gestió pública és un 18% més barata, té un 23% menys de pèrdues i inverteix un 18% més. I una comparativa de les tarifes dels municipis catalans apunta que la gestió privada és un 25% més cara que la pública.

I aquest estalvi suposaria, evidentment, una reducció de les tarifes. Badia ha assegurat que, com a mínim, es podria baixar un 10% el rebut de l’aigua, uns 38,7 milions d’euros, 29M€ dels beneficis Industrials i 9,7M€ del cànon de coneixement. “La millor tarifa social és aquella que no incorpora despeses que no calen, aquesta és una resposta imperativa que hem de donar als veïns i veïnes que no poden fer front a un rebut que ha pujat un 85% els últims 10 anys”, ha afegit.

Aquest procés de canvi que s’inicia compta amb precedents que demostren les millores que suposa un servei públic 100%, en grans ciutats com París, Berlín i Nàpols, però també en d’altres més properes com Arenys de Munt o Montornès del Vallès.

Aquest és l’inici d’un camí que pot ser llarg i complex. Des de Barcelona En Comú seguirem treballant per la voluntat del servei públic i l’interès general de la ciutadania.


aigua /  Ajuntament de Barcelona /