Redacció •  Catalunya •  19/07/2025

Barcelona, una ‘festa’ pel sector turístic on les veïnes no hi estan convidades

  • BComú denuncia els efectes del turisme massiu en un spot protagonitzat per l’actriu Bàrbara Mestanza i dirigit per la premiada Sílvia Subirós.
Barcelona, una ‘festa’ pel sector turístic on les veïnes no hi estan convidades

Barcelona en Comú va engegar a finals de maig la campanya de denúncia BCN loves turisme massiu amb una enganxada de cartells sense autoria als barris més turistitzats de la ciutat. Pocs dies després la reivindicava amb una acció a la Rambla: activistes de la formació van desplegar una pancarta de 6 metres on feien palesa la precarietat en el sector turístic, contraposant els guanys dels empresaris front els baixos salaris dels treballadors («Tu cobres 11e l’hora, el sector hoteler guanya 4.185e cada minut!»). Ho van explicar als mitjans la presidenta del grup municipal, Janet Sanz, i el portaveu del partit, Max Cahner: els veïns i veïnes de Barcelona ja no poden aguantar més la pressió turística, volen una ciutat per viure-hi i no un parc temàtic, i per això calen polítiques valentes davant la laxitud amb què actua el govern Collboni, que «facilita que els lobbies i els sectors econòmics que especulen a la ciutat se sentin impunes», com assenyalava Sanz.

Avui la campanya suma una nova acció a xarxes. Mentre els seus companys de Comuns defensen al Parlament de Catalunya la no ampliació de l’aeroport, BComú llança l’spot BCN loves turisme massiu  protagonitzat per Bàrbara Mestanza, coneguda actriu, dramaturga, directora, dobladora i cantant catalana, i dirigit per Sílvia Subirós, directora de cinema i guionista distingida amb varis premis nacionals i internacionals.

La polifacètica artista Bàrbara Mestanza encarna a una influencer que ens presenta “una guia definitiva de la ciutat més top del món” i en un minut i mig resumeix amb molta ironia els efectes del turisme massiu a Barcelona, en plena temporada alta i en els llocs més emblemàtics i saturats: una Rambla atapeïda de visitants amb maletes de rodes i un sense fi de botigues de souvenirs; un barri del Born ple d’apartaments turístics d’Airbnb gestionats des de l’estranger i a preus d’or, copant edificis d’on s’ha expulsat les veïnes; una platja de la Barceloneta a petar, el model turístic clàssic de sol i platja, amb llauners, cridòria i creuers de fons; i el mirador dels Búnkers del Carmel convertit en una terrassa des d’on els turistes es graven i brinden veient la posta de sol.

El responsable de Comunicació de la direcció Executiva de BComú, Jordi Molina, afirma que “hem utilitzat la ironia per denunciar una realitat asfixiant en la què hi guanyen els de sempre, el sector turístic, i perden no només les veïnes, sinó els propis visitants que es troben una ciutat desnaturalitzada”. Segons Molina, “el govern actual vol posar abans les necessitats dels lobbies hotelers que les de la gent que viu a la ciutat, com veiem amb projectes com l’ampliació de l’aeroport en lloc de destinar més recursos al transport públic”. A tot això s’hi afegeix “la situació actual de l’habitatge a Barcelona, que és asfixiant per a la majoria de la població i es veu agreujada pels pisos turístics il·legals o el lloguer de temporada, elements centrals de la nostra campanya”.

Totes les escenes de l’spot denuncien l’especulació immobiliària, el soroll que ocasiona la massificació turística i també la precarietat laboral en el sector, exemplificada en dues treballadores ‘kellys’ que comparteixen pis i abans d’anar a la feina lamenten la temporalitat, els sous de misèria i les “jornades infinites” netejant habitacions d’hotel o apartaments turístics. Així mateix, l’spot de BComú mostra l’envaïment de botigues de souvenirs a les zones més turístiques de la ciutat i la distorsió dels productes que s’hi venen “un munt de records prefabricats”, en contraposició als comerços de barri, “una espècie en extinció”, mentre Mestanza, barra de pa en mà, fa una crida a seguir-hi comprant per preservar-los.

Mestanza ens porta de ruta per una Barcelona cada cop més venuda al turisme massiu, la ciutat que s’ofereix al món mentre el veïnat lluita per poder-hi viure. El que per alguns és una festa on les veïnes no hi estan convidades. Un model turístic que explota la ciutat i expulsa la gent dels seus barris.

Tot això denuncia la campanya de BComú, enfrontant el problema del turisme massiu de forma integral, confrontant model, exigint mesures contundents i valentes per limitar-lo, frenar els especuladors i els lobbies turístics i fer que Barcelona sigui una ciutat habitable.


turismo /