Redacció •  Catalunya •  18/03/2021

Organitzacions ecologistes es mobilitzen davant de les «promeses buides»

  • Més de 700 municipis de tot el planeta es mobilitzen.

  • La insuficient Llei de Clima; en el centre de les protestes.

  • «No més promeses buides» exigeix el jovent.

Organitzacions ecologistes es mobilitzen davant de les «promeses buides»

Divendres, març 19, 2021 -. Activistes de tot el món i de l’Estat espanyol s’uneixen per denunciar la inacció dels nostres governs davant de l’Emergència Climàtica. Aquest cop, s’enfronten també a una gravíssima crisi sanitària que sacseja el globus, conseqüència directa de la pèrdua de biodiversitat i d’un procés de globalització que no coneix límits. Segons les Nacions Unides, la manca d’ambició en els compromisos dels països porta cap a un augment de la temperatura global molt per sobre dels 3 ° C, el que provocaria conseqüències catastròfiques per a les societats humanes i els ecosistemes. Amb més de 700 municipis de tot el planeta convocats i desenes en tot el territori espanyol, les veus de les joves es tornen a escoltar per tot arreu, per transmetre la ràbia i el cansament que sent gran part d’una generació davant la inacció política davant tantes problemàtiques que exigeixen una acció ferma i immediata.

La crisi climàtica enterboleix el futur de la joventut en l’àmbit internacional, posant «una espasa de Dàmocles sobre el cap de les noves generacions», segons portaveus de la Joventut pel Clima. A això se suma, a l’Estat espanyol, la precarització dels sectors més joves de la població, amb un 40% d’atur entre els menors de vint-i-cinc anys. Això genera una sensació no ja de viure, sinó de sobreviure, insostenible per a moltes persones, així com una salut mental debilitada. La pandèmia de la COVID-19 ha portat fins a l’extrem aquesta realitat precària. Davant el futur que es planteja a penes hi ha espai per a l’optimisme. «Pocs motius queden per seguir creient en unes maneres de fer, de viure i de conviure que lluny de construir, destrueixen», declaren.

Aquesta precarietat, aquestes dificultats, es viuen i senten de manera molt més intensa pels col·lectius més vulnerables i històricament maltractats. Les dones, especialment aquelles més empobrides, dissidents, trans., defensores i del Sud global són els que pateixen en major mesura les conseqüències de l’actual model productivista. El fet que la humanitat estigui en deute constant, tan ecològica com amb tants col·lectius, obliga a pensar en un obligat canvi d’arrel, prioritzant i convertint en quotidià les cures, l’afecte i elcomú.

Coincideix la mobilització amb la tramitació al Congrés dels Diputats de la Llei de Clima, que Joventut pel Clima declara «insuficient i poc ambiciosa, que dista molt de les exigències de la comunitat científica i els moviments ecologistes”. Una anhelada Llei de Canvi Climàtic que ni s’acosta als objectius marcats per l’IPCC, ni tan sols a aquells marcats per la mateixa Unió Europea. “No hi ha temps per a discursos buits, necessitem accions valentes i ambicioses. I les necessitem per ahir.”, Asseguren des de l’organització. A més, aquesta llei s’uneix a l’arribada dels fons Next Generation de la Unió Europea que, amb la seva injecció de cent quaranta mil milions “podrien seguir inclinant la balança cap a un sistema precaritzador, explotador i ecocida” «Deixem d’endeutar el nostre futur», conclouen des de Joventut pel Clima.


calentamiento global /  cambio climático /