Redacció •  Catalunya •  12/12/2022

Esquerra Republicana lliura les signatures recollides per la ILP de regularització de persones migrants

La diputada republicana al Congrés Maria Dantas ha fet l’entrega de les signatures a la seu del sindicat de manters acompanyada del Jovent Republicà.

Esquerra Republicana lliura les signatures recollides per la ILP de regularització de persones migrants

La diputada d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Maria Dantas ha lliurat les signatures recollides durant les últimes setmanes per la Iniciativa Legislativa Popular #RegularizaciónYa al sindicat popular de venedors ambulants. Juntament amb la militant de Jovent Republicà i membre del Comitè ILP Regularització Catalunya Lisbeth Muga, Dantas ha entregat a Lamine Sarr, portaveu de la ILP, les firmes recollides per lcoincidint amb la recta final d’aquesta etapa del procés de la iniciativa.

De fet, serà a finals d’aquest mes, el dia 23, quan finalitzarà el termini de recollida de signatures, moment en el qual el moviment de la ILP portarà el conjunt de firmes al Congrés dels Diputats, que tindrà sis mesos per debatre la proposta. L’objectiu de la iniciativa popular és obrir un procés de regularització administrativa de les persones migrants en situació irregular que viuen a l’estat espanyol. A través d’aquesta mesura extraordinària, l’aprovació al Congrés permetria reconèixer els drets bàsics de totes aquestes persones que, ara com ara, no tenen reconegut l’estatus de ciutadà o ciutadana.

Tal com recorda la diputada republicana Maria Dantas, les implicacions que té el reconeixement de l’estatus de ciutadà per a persones en situacions irregular són molt rellevants, ja que suposaria poder garantir la defensa dels drets humans d’unes 500.000 persones arreu de l’estat. Són persones migrants que no només viuen en territori espanyol sinó que també hi treballen en situacions precàries per no tenir papers. A més, una tercera part d’elles són menors d’edat.

El moviment #RegularizaciónYa està format per persones migrades autoroganitzades com a subjectes polítics. Va néixer durant el 2020, quan al Congrés dels Diputats es va presentar una Proposició No de Llei (PNL) creada pel mateix col·lectiu per exigir al govern un procés de regularització de la situació administrativa de les persones migrants. Hi van donar suport un total de vuit grups parlamentaris, entre ells Esquerra Republicana, però la dreta espanyola i el PSOE van impedir que prosperés.

Ara, el Congrés té l’oportunitat d’aprovar la iniciativa, d’alta transversalitat i que ha comptat amb un ampli suport social, i convertir en una realitat el procés de regularització. És per això que Esquerra Republicana continuarà treballant quan la ILP hi arribi. Tot i això, la diputada republicana recorda que la regularització no és una solució definitiva al problema de fons, sinó una mesura excepcional, concreta i de justícia social. “Cal regularitzar a totes aquelles persones que segons les institucions de l’estat no existeixen. Gent que paga els seus impostos fent vida al país i que, fins i tot, té família nascuda aquí. Hem de reconèixer els drets de totes les persones en una situació irregular”, ha afegit.


ERC /