Redacció •  Catalunya •  11/11/2022

Aragonès: “La derogació del delicte de sedició és un pas importantíssim per aconseguir l’objectiu de posar fi a tota forma de repressió”

El president Aragonès compareix per explicar l’acord amb el govern de l’Estat: “El delicte de sedició queda eliminat. Però queda camí per recórrer encara, continuarem treballant amb tota la determinació per ampliar els acords”.

Aragonès: “La derogació del delicte de sedició és un pas importantíssim per aconseguir l’objectiu de posar fi a tota forma de repressió”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest matí per explicar l’acord arribat amb el govern de l’Estat per a la derogació del delicte de sedició, “un pas importantíssim per aconseguir l’objectiu de posar fi a tota forma de repressió”.

El delicte, el principal pel qual van ser condemnats les preses i presos polítics a 100 anys de presó per haver organitzat el referéndum de l’1 d’octubre de 2017, “queda eliminat”, ha afirmat el president. Que també ha assegurat que des del govern republicà seguiran “treballant amb tota la determinació per ampliar els acords”, perquè “queda camí per recórrer”.

Aragonès ha ampliat que la derogació del dit delicte “suposa una millora pel conjunt de les persones represaliades, aplanant el camí de la recuperació de les llibertats de qui ja ha estat condemnat”. Així doncs, amb aquesta eliminació “és més difícil perseguir injustament i arbitràriament l’independentisme”.

Tot i els importants avenços, Aragonès ha insistit que no deixaran de treballar per “fer possible l’amnistia” i, per tant, la completa desjudicialització del conflicte perquè el conjunt de ciutadans i ciutadanes que encara tenen causes obertes puguin “recuperar amb plenitud els seus drets i llibertats”.

Sobre el futur de la negació amb l’Estat, el president Aragonès ha destacat que, a banda de l’amnistia, treballen perquè “la ciutadania de Catalunya torni a votar sobre el futur polític del país”, però, “sense violència policial ni cap forma de repressió”, i amb la garantia que les parts “acceptaran el resultat” i “amb ple reconeixement de la comunitat internacional”.

Dirigint-se directament a la ciutadania, el president ha traslladat que aquesta notícia “ens ha d’omplir d’esperança, però sobretot d’energia col·lectiva per continuar avançant”.

Detalls de l’acord

El president ha resolt algunes qüestions sobre l’acord al qual s’ha arribat, afirmant que es tracta d’una eliminació del delicte de sedició i especificant que “el delicte de desordres públics ja existeix”. Delicte que actualment contempla una pena màxima de sis anys i que amb la modificació passarà a un màxim de cinc.

En aquest sentit, s’ha referit a les sentències dels presos i preses polítiques, “si en el seu moment el Suprem va creure que no eren desordres públics i era sedició, ara no canviarà d’opinió. Ha desaparegut el delicte de sedició”, ha sentenciat Aragonès.


ERC /  sedición /