Redacció •  Catalunya •  08/08/2022

Què són els refugis climàtics?

En aquest article t’expliquem què són els refugis climàtics i com es combat el canvi climàtic a Barcelona.

Què són els refugis climàtics?

Les onades de calor derivades de la crisi climàtica cada vegada seran més freqüents. Això suposa que s’intensificaran els efectes de l’excés de calor que es produeixen en zones densament urbanitzades.

Per això, des de Barcelona s’està implantant el model superilla reconegut internacionalment com a model a seguir per combatre l’emergència climàtica, millorar la vida i protegir la salut de les persones. L’espai públic passa del gris al verd i deixa de ser un lloc de pas per convertir-se en lloc de trobada, joc i vivència compartida.

A més, aquest estiu a Barcelona s’han activat més de 200 refugis climàtics interiors i exteriors. Però què són els refugis climàtics? Es tracta d’espais d’oci refrescants capaços de combatre els efectes del canvi climàtic. L’objectiu és que tothom tingui un refugi a 10 minuts de casa

Definició dels refugis climàtics

Són Petites zones dintre de l’entorn urbà i que compten amb diferents elements que per les seves característiques són capaces de millorar tant la qualitat de l’aire com la temperatura.

Aquests espais poden ser parcs i jardins, però també altres espais urbans que es converteixen per a garantir el confort tèrmic.

Un exemple d’aquesta mena de projectes són les onze escoles de la Ciutat incorporades i 12 més que s’estan convertint en refugis climàtics a través d’un projecte europeu.

L’objectiu és reduir la mortalitat associada a la calor i adaptar-se als episodis extrems.

Quines són les característiques dels refugis climàtics a Barcelona?

  • Poden ser interiors (temperatura de 26 graus) o exteriors (parcs i jardins amb presència elevada de verd urbà i fonts d’aigua).
  • Van dirigits a persones vulnerables a la calor (bebès, persones majors, persones amb malalties cròniques, etcètera), sempre que no requereixin atenció mèdica
  • Tenen una bona accessibilitat, proporcionen àrees de descans (cadires) i aigua, i són segurs.
  • Estan degudament senyalitzats amb aquest símbol. S’activen durant la fase preventiva per onada de calor, que va del 15 juny al 15 de setembre. Consulta els horaris d’obertura prèviament.

Com puc accedir als refugis climàtics?

Aquí podeu consultar el mapa amb tots els refugis climàtics de la ciutat

Aquest mapa és especialment útil per a població vulnerable davant les altes temperatures (famílies amb nadons, gent gran, persones amb malalties cròniques, etc.).

Si tu també estimes Barcelona i vols ajudar en la lluita contra el canvi climàtic, UNEIX-TE, amb tu Barcelona Guanya Vida. 


calentamiento global /  cambio climático /