BComú conclou el seu primer congrés amb el mandat d’aglutinar l’esquerra transformadora per guanyar el 2027
Barcelona en Comú es presenta com la principal alternativa d’esquerres i anuncia primàries per escollir el pròxim candidat a l’Alcaldia. Sanz: “El 2027 no haurem de triar entre extrema dreta o corruptes. El 2027 escollirem BComú perquè tornarem a guanyar i posarem la ciutat al servei de la gent de nou”.

Barcelona en Comú ha celebrat aquest cap de setmana el seu primer congrés com a partit amb la culminació del projecte Repensem Barcelona, un procés col·lectiu de reflexió social i política que s’ha anat desenvolupant els darrers mesos. Repensem Barcelona tenia com a objectiu actualitzar el full de ruta de la formació amb un projecte transversal i transformador per recuperar l’alcaldia de Barcelona l’any 2027.
El congrés, que ha tingut lloc els dies 5 i 6 de juliol, ha tingut la presència de referents de l’espai dels Comuns com ara a presidenta de Barcelona en Comú, Janet Sanz, l’actual ministre de Cultura pels Comuns, Ernest Urtasun, la coordinadora nacional dels Comuns i portaveu de Barcelona en Comú, Gemma Tarafa, i el diputat de Comuns-Sumar, Gerardo Pisarello. Al llarg dels dos dies que ha durat el congrés, diferents referents de l’esquerra estatal, plurinacional i municipalista han enviat salutacions a Barcelona en Comú com ara Yolanda Díaz (Sumar, vicepresidenta del Govern i ministra de Treball), Pablo Bustinduy (Sumar, ministre de Drets Socials), Antonio Maíllo (IU), Enrique Santiago (PCE), Irene Montero (Podemos), Rita Maestre (Más Madrid), Oskar Matute (EH Bildu), Mar González (Verdes-Equo), Juantxo López de Uralde (Alianza Verde), José María González ‘Kichi’ (exalcalde de Càdis), Joan Ribó (exalcalde de València), Neus Truyol (Més per Mallorca), Papi Robles (Compromís) i Kika González (Ganemos Jerez).
La presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, se n’ha enorgullit de l’espai perquè “és una força política diferent perquè podem mirar els ulls a la gent i dir-los amb honestedat que són la nostra prioritat; 10 anys demostrant de Barcelona en Comú és útil i que és l’única força amb legitimitat per dir que tenim el millor model per a Barcelona, un esperit que ens fa més necessaris que mai”. “No hi ha dreceres: hi ha compromís, coratge i treball col·lectiu”, ha etzibat Sanz posant com a objectiu els dos anys que resten per recuperar l’alcaldia de Barcelona, un objectiu que solament s’aconseguirà gràcies amb la unió de la resta d’esquerres. “Nosaltres, que volem que BCN sigui far de drets i intolerant amb el Genocidi de Gaza. Les que creiem que l’habitatge és un dret a garantir i no una forma de fer-se ric. Les que sabem que ampliar l’aeroport és irresponsable i insostenible. Les que diem no a l’extremadreta que vol fer amb els drets LGTBI el que Orban. Les que pensem que una ciutat justa i amb futur és possible”, ha encoratjat Sanz, qui ha volgut tancar la seva intervenció amb un missatge per les properes eleccions: “Al 2023 vam haver d’escollir entre ensurt o mort, però el 2027 no haurem de triar entre extrema dreta o corruptes. El 2027 escollirem BComú perquè tornarem a guanyar i posarem la ciutat al servei de la gent de nou”.
Per la seva banda, l’actual ministre de Cultura pels Comuns, Ernest Urtasun, ha volgut fer valdre l’exemplaritat de l’espai polític dels Comuns davant els darrers casos de corrupció entorn el PSOE. “Hem governat vuit anys la ciutat amb honestedat, amb radicalitat democràtica i sense ni un sol cas de corrupció. Ho diem alt i clar: es pot governar bé, amb valentia i amb les mans netes. I això no només és un valor ètic: és la condició per construir confiança i guanyar futur” ha etzibat Urtasun en un cap de setmana en què tant el PSOE com el PP estan celebrant cadascú el seu congrés. “Mentre uns decideixen si mana més Ayuso o Feijóo i d’altres intenten esquivar casos de corrupció, nosaltres ens reunim amb les mans netes i el cap ben alt per tot allò que hem fet i tot el que farem”, ha tret pit Urtasun.
La portaveu de Barcelona en Comú, Gemma Tarafa, ha llençat un missatge en clau d’esperança i de front ampli en un moment d’incertesa geopolítica. “Ara és el moment d’aixecar la mirada i construir ponts, no murs. De posar en valor la generositat i la valentia. On cadascú aporta la seva veu i experiència, com vam fer el 2015 amb un exercici de confluència que ens ha de servir d’inspiració. Perquè només junts podrem teixir una xarxa sòlida que posi Barcelona i el país al servei de la gent”, ha defensat Tarafa, posant en relleu la gran responsabilitat que té Barcelona en Comú com a alternativa política a la deriva elitista del Govern de Collboni a l’Ajuntament de Barcelona. Tarafa també s’ha fet ressò dels casos de corrupció que estan sorgint a l’Estat defensant que “cada euro públic serveixi per millorar la vida de la gent, no per enriquir trames d’interessos foscos que desprestigien la política i trencar la confiança de la ciutadania. Per això, diem clar i sense matisos: tolerància zero amb la corrupció, fora i especialment dins del nostre propi bloc progressista”.
Finalment, el diputat per part de Comuns-Sumar, Gerardo Pisarello, ha fet valdre els fronts amplis, d’unitat i d’entesa entre les esquerres i els moviments socials. “Parlem amb els companys i companyes municipalistes, republicans, antirracistes, feministes, antimilitaristes, de tota Catalunya, de Galícia, del País Basc, d’Andalusia, de Canàries, de ciutats i pobles germans d’Amèrica, d’Àfricà”, ha defensat Pisarello, qui ha afegit que les enteses passen per “coincidir a les manifestacions contra l’ampliació de l’aeroport o a Vallcarca, implica l’alegria de trobar-nos a la cursa antirracista aquí al costat de Cotxeres, debatre sense por, respectant les diferències, però insistint en allò que ens uneix”.