Redacció •  Catalunya •  07/07/2025

BComú aposta per construir un front ampli de les esquerres transformadores per recuperar Barcelona

Janet Sanz ha defensat la proposta al Primer Congrés del partit que se celebra aquest cap de setmana a les Cotxeres de Sants i ha emplaçat a treballar conjuntament per la regeneració de les institucions democràtiques, propiciar un «retrobament» a l’Estat per revalidar governs progressistes i barrar el pas a l’extrema dreta. “Somniem, lluitem i construïm” ha instat la líder de BComú.

BComú aposta per construir un front ampli de les esquerres transformadores per recuperar Barcelona

La presidenta del grup municipal de BComú, Janet Sanz, ha defensat avui en el Primer Congrés que la formació celebra aquest cap de setmana a les Cotxeres de Sants, un posicionament d’urgència davant dels últims casos de corrupció que esquitxen el PSOE i que tornen a posar en evidència la corrupció estructural del bipartidisme. Sota el títol ‘Primer, Barcelona. Per un front social anticorrupció de les esquerres transformadores’, els comuns llancen un missatge clar de tolerància zero amb la corrupció, a més d’una proposta necessària i urgent en temps de crisi de legitimitat democràtica: cal construir un front ampli de les esquerres transformadores a Barcelona.

Sanz ha definit el posicionament polític com «una brúixola ètica, una proposta d’acció» que ha resumit en tres paraules: «indignació, honestedat i desig». La indignació generalitzada davant la corrupció que irromp de nou a l’agenda política i que «resulta encara més dolorosa perquè ve de l’esquerra (PSOE) en un moment en què estem resistint l’embat d’una extrema dreta desacomplexada, més perillosa que mai». La presidenta de BComú ha remarcat així mateix que en política «no tots som iguals» i ha reivindicat la manera de fer política dels comuns «des de la honestedat i la transparència». Finalment, ha instat a obrir un nou cicle d’esperança, que «el desig de transformació es faci acció, perquè la gent necessita solucions i les esquerres transformadores, les que mai hem tingut un sol cas de corrupció, ens hem de deixar la pell».

En concret, BComú aposta per «un front polític i social contra la corrupció que trenqui els vincles entre poder econòmic i polític, aposti per la regeneració democràtica i que situï la vida i els drets col·lectius al centre», tal com expressa el posicionament congressual. Un front que pugui «recuperar el govern municipal per a la ciutadania el 2027» i a més, pugui empènyer un nou cicle de retrobament de «totes les sensibilitats d’esquerres de l’Estat».

BComú confia en què Barcelona pot tornar a ser punta de llança per fer possible aquest retrobament «per tal d’aconseguir un espai de referència sòlid, divers i valent, que es comprometi amb la regeneració de les institucions democràtiques i que contribueixi a revalidar governs progressistes i a barrar el pas a l’extrema dreta».

La voluntat de BComú, tal com expressa el posicionament i la mateixa ponència política que es debat aquest dissabte i es votarà demà diumenge, és assumir la responsabilitat de tornar a construir una alternativa guanyadora a Barcelona. I tenint en compte que la suma de les esquerres transformadores és majoritària a la ciutat. els comuns volen teixir aliances àmplies per ser “un espai on conflueixin i dialoguin les diverses sensibilitats de l’esquerra barcelonina —independentistes, federalistes, socialdemòcrates i anticapitalistes—, el punt de trobada on coincideixen i es projectin múltiples camins transformadors, per fer avançar una agenda social, democràtica i de justícia urbana”.

Per tot això, BComú vol iniciar una agenda de trobades amb societat civil, entitats i moviments socials i partits polítics, amb l’objectiu d’impulsar un front popular de les esquerres transformadores a Barcelona que recuperi el govern municipal per a la ciutadania el 2027.

Pel que fa a la tolerància zero amb la mesures anticorrupció, la formació proposa un seguit de mesures «valentes» com una llei integral «capaç de perseguir els corruptors amb mesures contundents», l’expropiació de béns obtinguts de manera il·lícita, i l’ampliació del període d’exclusió de l’obra pública més enllà dels cinc anys actuals.

Salutacions al Congrés
Forces polítiques estatals, plurinacionals i del municipalisme del canvi han enviat salutacions en vídeo a BComú, que es passaran al llarg dels dos dies del Congrés, en concret: Yolanda Díaz (Sumar, vicepresidenta del Govern i ministra de Treball), Pablo Bustinduy (Sumar, ministre de Drets Socials), Antonio Maíllo (IU), Enrique Santiago (PCE), Irene Montero (Podemos), Rita Maestre (Más Madrid), Oskar Matute (EH Bildu), Mar González (Verdes-Equo), Juantxo López de Uralde (Alianza Verde), José María González ‘Kichi’ (exalcalde de Càdis), Joan Ribó (exalcalde de València), Neus Truyol (Més per Mallorca), Papi Robles (Compromís) i Kika González (Ganemos Jerez).
En el bloc de salutacions internacionals hi ha: Terry Reintke (copresidenta Greens/EFA, Parlament Europeu), Vula Tsetsi (copresidenta EGP), Emily Clancy (regidora de Bologna), Sandrine Rousseau (Les Ecologistes, França), François Piquemal i Rhanny Slimane (La France Insoumise), Amedeo Ciaccheri (president Municipi Roma VIII), Éric Piolle (alcalde de Grenoble), Udvarhelyi Tessza (tinenta d’alcaldia de Budapest), Caren Tepp (Ciudad Futura de Rosario) i Paola Pabón (prefecta de Pichincha, Equador), Juan Grabois (Unión por la Patria, Argentina) y María José Pizarro (Pacto Histórico, Colòmbia).

Llegeix aquí tots els posicionaments que es presentaran al Congrés aquest cap de setmana inclòs el d’urgència defensat per Janet Sanz avui (número 6, pàg. 11 a 13).


Barcelona en Comú /