Redacció •  Catalunya •  07/07/2021

Ada Colau: «Sortim de la pandèmia i no necessitem una simple recuperació, necessitem una transformació radical»

Els reptes i oportunitats de fer el salt des dels moviments socials a la política institucional ha sigut el tema que ha centrat la sessió inaugural de la segona cimera internacionalista Fearless Cities, organitzat per Barcelona En Comú.

Ada Colau: «Sortim de la pandèmia i no necessitem una simple recuperació, necessitem una transformació radical»

05.07.2021.

Durant la seva intervenció, Ada Colau ha recordat que «travessem un moment de crisi el qual s’ha de convertir en un moment de transformació radical perquè les velles estructures ja no donen més de si mateixes». I ha afegit: «Sortim d’aquesta pandèmia i no necessitem una simple recuperació, necessitem una transformació».

Colau ha manifestat que «aquest procés municipalista és més necessari que mai» i s’ha referit també a la importància de les aliances globals perquè «els grans canvis estructurals porten dècades, però el camí es fa caminant».

Sobre els reptes i dificultats de governar, Colau ha destacat el moment complicat en el qual s’està fent municipalisme: «Si ja estàvem en crisi global amb unes institucions febles, que per haver cedit als grans lobbies la ciutadania ha perdut la confiança, a tot això sumem el canvi climàtic, un sistema patriarcal cruel, i una pandèmia que ha acabat de col·lapsar i que ha posat en evidència el sistema en el qual vivim».

A tot això l’alcaldessa de Barcelona ha subratllat que «en un context de crisi i de competències limitades, hi ha moments complicats a l’hora de donar les respostes necessàries a la ciutadania». Colau ha recordat que no només a Barcelona sinó altres parts del món «ens han dificultat fer política a través del ‘lawfare’ i les ‘fake news’, amb el que hem de batallar diàriament».

Colau ha destacat que «malgrat les dificultats estem podent fer moltes coses que ens deien que eren impossibles». En aquest sentit ha recordat que Barcelona és la ciutat amb més inversió social de tot l’Estat, que s’han reforçat els serveis públics afeblits de la ciutat sumant milers de treballadors, i s’ha creat nova institucionalitat, com un dentista municipal.

Així mateix Colau ha manifestat que s’han confrontat situacions de descontrol i especulació com la regularització d’Airbnb. «Aquí el treball en xarxa amb altres ciutats ha estat clau que ha permès fer-li el pols a les grans plataformes que no estaven acostumades al fet que les institucions els diguessin que havien de complir amb la llei». Colau també ha destacat la feina en habitatge amb la creació d’una Unitat Antidesnonaments que ha mediat en més de 10.000 desnonaments; també que l’Ajuntament de Barcelona és l’administració que més habitatge públic de lloguer està construint i que s’ha treballat en la facilitació de sol públic a cooperatives d’habitatge.

Durant la seva intervenció, Ada Colau també ha destacat el paper de la xarxa internacional municipalista la qual «es consolida i creix». Amb més d’un miler de persones inscrites a la cimera internacionalista, Fearless Cities és una xarxa global informal d’activistes, organitzacions, regidores i alcaldes que treballen per radicalitzar la democràcia, feminitzar la política i impulsar la transició cap a una economia que es preocupi per les persones i el nostre medi ambient.


Ada Colau /