Badalona en Comú organitza un acte en memòria de Neus Català en el context del vuitantè aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazi
El proper dilluns 13 de maig a les 18:30 hores, Badalona En Comú celebrarà un acte públic en homenatge a Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazi de Ravensbrück i de Flossenbürg. És una de les figures més emblemàtiques de la lluita per la memòria històrica, els drets humans i el feminisme. L’acte tindrà lloc al Carrer Ponent, 160, al barri de Can Claris de Badalona, amb la inauguració d’un mural commemoratiu dedicat a la seva figura.

Aquest esdeveniment també commemora els 80 anys de l’alliberament dels camps de concentració nazis (1945–2025), una data clau per no oblidar els crims del feixisme i per reconèixer la resistència de totes aquelles persones que el van combatre, sovint amb la pròpia vida com a preu. Des de Badalona En Comú es vol posar èmfasi en la importància de mantenir viva la memòria democràtica i de reivindicar figures com la de Neus Català, símbol de resistència, compromís i dignitat.
Un acte per recordar, dignificar i fer pedagogia.
Durant l’acte es farà una contextualització històrica del significat del 80è aniversari i es descobrirà el mural artístic, obra d’un artista local, que quedarà com a testimoni visual i permanent del compromís de la ciutat amb la memòria històrica.
Neus Català, la veu incansable de les dones deportades
Neus Català va néixer el 1915 a Els Guiamets (Priorat). Va exercir com a infermera durant la Guerra Civil espanyola, implicada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) i, després de l’exili, va col·laborar amb la Resistència francesa. Detinguda per la Gestapo, va ser deportada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, on va patir treballs forçats, gana i brutalitat. Un cop alliberada el 1945, va dedicar tota la seva vida a denunciar els crims del nazisme i a preservar la memòria de les dones deportades, sovint oblidades en els relats oficials.
Amb múltiples reconeixements institucionals i una trajectòria de coherència i compromís, Neus Català representa la memòria viva d’una generació que va combatre el feixisme en totes les seves formes.
80 anys després, la memòria és una eina de lluita
Aquest 2025 es compleixen vuit dècades des de l’alliberament dels camps de concentració. Es tracta d’un fet que no només cal commemorar, sinó també contextualitzar i transmetre a les noves generacions. En un moment en què els discursos d’odi i la intolerància tornen a guanyar espai en l’escena política i social, recordar figures com la de Neus Català ajuda a no repetir els errors del passat i a construir una societat més justa, lliure i democràtica.
Badalona En Comú convida tota la ciutadania a participar en aquest acte i a sumar-se a la reivindicació d’una memòria que no és només record, sinó compromís amb el futur.