Barcelona En Comú •  Catalunya •  01/09/2016

Barcelona En Comú en l’11 de setembre de 2016

Enguany tindrà lloc una nova commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. L’11 de setembre els catalans i catalanes recordem l’eliminació per la força de llibertats i d’institucions d’autogovern molt preuades. I rememorem, també, la resistència legítima a aquests actes d’arbitrarietat i menyspreu.

Barcelona En Comú en l’11 de setembre de 2016
Aquesta commemoració de tots i totes es produirà en un context singular. El d’una forta regressió centralista i autoritària i d’un atac sense precedents contra llibertats i drets socials elementals.
El govern del Partit Popular, en efecte, fa anys que abandera un procés de recentralització, privatització i retallades socials que està buidant el sentit de l’autogovern en diferents escales, començant per la municipal. Moltes de les expressions legítimes de rebuig a aquesta situació han estat objecte de reaccions arbitràries i criminalitzadores. Sovint hem vist com el poder judicial, el Tribunal Constitucional i les mateixes forces de seguretat s’han instrumentalitzat per bloquejar les crítiques al Règim del 78 i per evitar que la veu de la ciutadania de Catalunya sigui efectivament escoltada.
 
L’anunci d’acord de govern entre el Partit Popular i Ciutadans i el mateix discurs de Mariano Rajoy a la sessió d’investidura al Congrés de Diputats agreugen encara més aquesta situació. Confirmen la vocació centralista i antisocial de les principals forces de dretes d’àmbit estatal. I suposen una nova amenaça per a l’autogovern de Catalunya i dels seus municipis en matèria econòmica, política o de model lingüístic.
 
Des de Barcelona En Comú, considerem indispensable plantar cara a aquesta deriva. A les institucions i als carrers, amb la mobilització pacífica en defensa del dret d’autodeterminació i de les llibertats i drets socials de totes les persones, començant pels de les dones i pels de les classes populars que són qui més estan patint amb les polítiques d’austeritat.
 
Per tot això, participarem a diferents actes reivindicatius que tindran lloc aquest 11 de setembre. I ho fem amb un objectiu clar: dotar a aquesta Diada d’un sentit integrador, inclusiu, i convertir-la en un moment de commemoració i de reivindicació plural de la democràcia, de la sobirania real i de drets bàsics que corresponen a tothom.
 
Així, assistirem a l’acte organitzat a l’Ajuntament de Barcelona, al Saló de Cent, on es recordarà la contribució del moviment obrer antifranquista a la lluita per les llibertats socials i nacionals del poble de Catalunya. Igualment, tindrem presència a l’Ofrena floral a l’estàtua de Rafael Casanova i a l’acte convocat per la Generalitat a l’esplanada del Born, espai emblemàtic de commemoració de la revolta de 1714 en defensa del règim constitucional català.
 
La presència en aquests actes es complementarà amb l’assistència a la concentració convocada per Òmnium i l’ANC. I ho farem, des d’una clara discrepància amb el full de ruta del govern de Junts pel Sí i amb moltes de les seves polítiques, per rebutjar els reiterats atacs a l’autogovern del país i a la criminalització del dret a decidir i per defensar les nostres pròpies conviccions republicanes i sobiranistes.
 
Així mateix, organitzarem un acte específic en record dels 40 anys de la gran concentració popular de l’11 de setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat. Aquest homenatge, precisament, vol recordar que les classes populars de Catalunya, quan s’organitzen, són qui millor defensen les llibertats socials i nacionals.
 
Finalment, perquè som conscients que aquestes llibertats que reclamem són en el fons les mateixes per les quals han lluitat molts homes i dones arreu del món, participarem de l’acte de record del cop d’Estat a Xile l’11 de setembre de 1973 i en homenatge a Salvador Allende al barri del Carmel.

Amb aquesta implicació plural i activa en la Diada, Barcelona En Comú vol defensar el dret del poble de Catalunya a conquerir espais efectius de sobirania política, social, econòmica, ecològica i cultural. I ho vol fer agermanada amb tots els pobles i amb tota la gent de l’Estat, d’Europa i del món que en aquests moments difícils s’aixequen contra el mal govern i en defensa de la igual dignitat de tothom.

 


Barcelona en Comú /  Diada /